Alle kantoren verplicht zuinig met energie

Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C. Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken. Dat is geen probleem, want de investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten.

 Foto: : Corné Bastiaansen

Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer. Blok kondigt een wettelijke verplichting aan voor eigenaren van kantoren: hun panden moeten minstens label C hebben. Die eis geldt vanaf 2023. De eigenaren hebben dus nog de tijd hun kantoren zuiniger te maken. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden geldt nog een uitzondering.

Kantoren met een label D, E of F kunnen zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om label C te halen. Aanpassingen aan installaties (bijv. verlichting) zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig.

De maatregel levert vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op. De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.

De verplichting voor (minstens) label C geldt alleen voor kantoren. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden in andere gebouwen (winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen, musea etc.).

Betere controle

Alle bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken (meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas), zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt. De controle daarop door gemeenten en omgevingsdiensten schiet tekort. Het kabinet stelt daarom twintig extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar; die zijn sinds deze maand actief. Zij helpen ook bij regionale projecten voor energiebesparing. Betere controle levert in 2023 ruim 16 petajoule besparing op.

Woonhuizen

Voor energiebesparing in woonhuizen zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar.

  • Eigenaren van koopwoningen kunnen ongeveer 20 procent subsidie krijgen als zij twee of meer isolatiemaatregelen tegelijk nemen (dak, gevel, vloer of glas). Deze regeling is populair: sinds half september zijn al bijna 4.000 aanvragen binnengekomen, voor een totaalbedrag van ruim 11 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per aanvraag is ongeveer 3.000 euro.
  • Naast subsidie (een gift) is ook een lening mogelijk uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Het fonds heeft tot nu toe ruim 53 miljoen aan leningen verstrekt aan ruim 4.200 huiseigenaren en tien verenigingen van eigenaren. In totaal zijn hiermee ruim 8.400 maatregelen genomen.
  • De subsidieregeling voor huurhuizen is halverwege dit jaar aantrekkelijker gemaakt. Aan 900 verhuurders is subsidie verstrekt voor in totaal 90 miljoen euro. De verwachting is dat het aantal aanvragen volgend jaar verder zal stijgen.

Met het Team van de Zeehondencentrum en de Wad ’n Truck naar Den Helder

Vrijdag 25 november 2016

20161125_081541

Met zonsopgang over de Afsluitdijk met de Wad ’n Truck naar het Theater De Kampanje in Den Helder, waar wij (Rozenberg reclame) het transport en de opbouw mochten verzorgen voor het Zeehondencentrum, die aanwezig was bij de Waddendag 2016 georganiseerd door het Waddenfonds. Het was weer een geslaagde dag met het team van het Zeehondencentrum uit Pieterburen.

20161125_09005320161125_093518 20161125_093551

Identiteitsmarketing

Vanuit het platform Groninger Retail Academy worden er kennisbijeenkomsten voor de Groninger retailers georganiseerd. De eerstvolgende en laatste in 2016 gaat over ‘Identiteitsmarketing”.


Op zoek naar de ziel van het merk en inzetten van nieuwe formats en kanalen, dat zijn de hoofdpunten bij de bijeenkomst over ‘Identiteitsmarketing’ zoals die op woensdag 7 december a.s. wordt georganiseerd. De Puddingfabriek aan de Viaductstraat 3-4 is de locatieen het begint om 19.30 uur. Meer informatie en aanmelden viawww.groningerretailacademy.nl. De flyer kunt u hier downloaden.

Verkiezing Meest Sympathieke Ondernemer

VBNO-lid Martini Business organiseert elk jaar de verkiezing voor de Meest Sympathieke Ondernemer. Onder de genomineerden verschillende VBNO-leden.

Zou het komen doordat de VBNO zo’n sympathieke vereniging is of het gebied zo sympathiek? Feit is dat er op de lijst van de genomineerden een mooi aantal VBNO-leden staan vermeld. In alfabetische volgorde (op voornaam) gaat het om Alexander Bleker van Syplon (ook bestuurslid VBNO), Geeske Smit van De Marktslager, Henk de Haan van Henk Evenement’n en Jacquelina Bleker van Jump XL.
De verkiezing vindt plaats op woensdag 7 december in Kinepolis, Boumaboulevard 53 in Groningen. De bijeenkomst begint om 19.00 en eindigt om 23.30 uur.  Aanmelden voor deze feestelijke gebeurtenis en stemmen op één van de genomineerden kan via deze link.

Innovation Area op PSI 2017

Innovatieve en creatieve oplossingen voor alledaagse problemen, die zijn te vinden in de nieuwe ‘Innovation Area’ tijdens PSI 2017. Deze Europese vakbeurs voor de promotionele producten sector vindt plaats in Düsseldorf van 10 t/m 12 januari.  

Behrendt und Rausch
Behrendt und Rausch

In deze Innovation Area is bijvoorbeeld het PSI Design Forum te vinden, waar verschillende ontwerpers hun oplossingen laten zien in de vorm van promotionele producten. Dit gebied is te vinden in hal 12, stand L50.

Textiel

Overigens wordt op PSI het meest gezocht naar textiel. Meer dan 40 procent van de bezoekers die een bezoek brengen aan deze beurs, geeft aan geïnteresseerd te zjin in textiel. Zowel de Textile Area als Textile Finishing Area in hal 10 wordt de komende editie uitgebreid. Fabrikanten, groothandels en textielveredelaars/-decorateurs tonen hier hun collecties en technologie.

Van jackets, mutsen, sjaals, polo’s, handdoeken, T-shirts, werkkleding en -schoenen, zitzakken, paraplu’s, bodywarmers tot overhemden en tassen. Allerlei items zijn hier te vinden. Tegelijkertijd is te zien hoe deze producten kunnen worden voorzien van een logo of andere bedrukking, middels zeefdruk, transferdruk, digitaal printen of borduren.

Aan PSI 2016 namen 932 exposanten deel, afkomstig uit 38 landen. In totaal bezochten 16.810 bezoekers deze beurs.

MKB-ondernemers vol vertrouwen voor 2017

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn positief in hun verwachtingen voor 2017. Ze verwachten meer omzet, hogere investeringen en uitbreiding van de werkgelegenheid, aldus CBS.

vertrouwen-largeOok kwam het ondernemersvertrouwen in het mkb aan het begin van het vierde kwartaal hoger uit dan een kwartaal eerder. Dit meldt CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. Vooral ondernemers in het middenbedrijf (50-250 werkzame personen) zijn positief in hun verwachtingen voor volgend jaar. Zij zijn vaker optimistischer dan ondernemers met kleinere bedrijven (5-50 werkzame personen), al zijn ondernemers in het kleinbedrijf ook per saldo positief gestemd. Over de omzet, de export en de personeelssterkte zijn ondernemers uit het grootbedrijf nog positiever dan ondernemers in het mkb.

Omzet

ondernemersvertrouwen-nederland-niet-financieel-bedrijfsleven-16-11-21In het middenbedrijf denkt 39 procent van de bedrijven dat de omzet in 2017 toeneemt, terwijl 6 procent een lagere omzet voorziet. Per saldo zijn dus 33 procent van de ondernemers positief over de omzetontwikkeling. In het kleinbedrijf is dit saldo 21 procent en in het grootbedrijf 53 procent. De verwachtingen over de buitenlandse omzet hebben hetzelfde patroon: de verwachtingen in het kleinbedrijf zijn het minst positief en in het grootbedrijf zijn de verwachtingen het meest positief.

Investeringen

Van de ondernemers in het middenbedrijf verwacht per saldo 10 procent een groei van de investeringen in 2017 en 18 procent een toename van de werkgelegenheid. Binnen het kleinbedrijf verwacht per saldo 3 procent van de ondernemers een groei van de investeringen en 11 procent een toename van de werkgelegenheid.